BLOG > BEWUST ETEN

Als (natuur)voedingscoach heb ik natuurlijk een mening over gezonde en ongezonde voeding. Die visie is niet zwart-wit en is afhankelijk van de persoon die ik voor me heb. Gezonde voeding is namelijk geen absolute wetenschap. Daarom pleit ik voor bewust eten waarbij je je niet laat leiden door rationele kennis, maar door je ‘onderbuikgevoel’.

Wat 10, 20 jaar geleden door de wetenschap als gezond werd bestempeld, kan nu volledig achterhaald zijn. Zo zijn we nu weer terug bij roomboter, terwijl we lang hebben gedacht dat margarine gezonder was. En waarom is iedereen toch zo bang voor de koolhydraten in bananen? Ze zitten boordevol voedingsstoffen en vezels en zijn een fantastisch natuurlijk zoetmiddel.

Mijn visie is dat een gezond voedingspatroon altijd samenhangt  de manier waarop de producten tot stand zijn gekomen én de persoon die het eet. De kracht van je spijsvertering bepaalt of wat je eet je ook echt voedt.

Zoek je handvatten voor bewust eten?

  • Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt
  • Ga voor gifvrij (duh…)
  • Zorg voor variatie in je voeding
  • Eet met de seizoenen mee
  • Neem je tijd, eet bewust en met aandacht
  • Bereid je maaltijden met liefde
  • Geniet van je eten
  • Luister naar de signalen van je lichaam als je iets eet
  • Eet volgens je natuur

Bij het ‘beoordelen’ van je voedingspatroon kijk ik naar jou als mens met jouw persoonlijke behoeften. Daarbij let ik niet alleen op fysieke klachten, maar ook op je emotionele en mentale behoeften. Die verschillen per persoon, seizoen, levensfase, enz. Een intensief sporter heeft iets anders nodig dan iemand die in een depressie zit, of een kind met een voedingsintolerantie.

Mensen die veel in hun hoofd zitten of hooggevoelig zijn hebben o.a. behoefte aan aardende voeding. Mensen met een sterk fysiek gestel verteren rauwkost makkelijker. En waar de een houdt van een stevige bite, is voor een ander een zacht en verwarmend ontbijt misschien meer op z’n plaats. Ook je beweeglijkheid speelt een rol bij het kiezen en verteren van je eten. En last but not least kijk ik naar de spirituele laag: hoe vervuld voel jij je met je leven? En hoe uit zich dat in je eetpatroon?

Daarom pleit ik voor eten volgens je natuur. Dat is een bewuste keuze, die voor iedereen net weer anders is. Als jij die keuze wilt maken begeleid ik je met plezier. Dus maak die afspraak voor een VOEDINGSCOACHING sessie!