BLOG > GO SLOW AND FIND YOUR FLOW

Heb jij soms ook het gevoel dat het leven aan je voorbij sjeest? Dit is een pleidooi om wat gas terug te nemen.

De eigenzinnige modeontwerpster Vivienne Westwood zei ooit “Everything worth doing is worth doing slowly”. Als je regelmatig bewust vertraagt, kun je beter herkennen welke dingen er voor jou echt toe doen, wat voor jou prioriteit heeft.

Eigen tempo

Bekijk jezelf en je omgeving eens als een tuin met heel veel soorten bloeiende planten. Elke plant is anders en bloeit in zijn eigen tempo en op zijn eigen wijze, met zijn eigen uitstraling en kleurenpracht. Elk heeft zijn eigen charme en geen enkele plant bloeit het hele jaar door. Elk gedijt het best in zijn eigen optimale omgeving en heeft zijn eigen schare ‘fans’, gewoon door zichzelf te zijn.

Het is niet nodig om jezelf met een ander te vergelijken en te proberen anderen bij te benen. Misschien vergelijk je jouw in de knop staan wel met het hoogtepunt van de bloei van een ander. En sta jij straks te bloeien terwijl die ander net in een natuurlijke ‘verwelkingsfase’ zit. Jij bent helemaal goed zoals je nu bent, net als alle anderen.

Ondergronds overwinteren

Veel planten overwinteren ondergronds en zie je ze pas in het voorjaar weer verschijnen. Dat betekent niet dat ze er al die tijd niet waren en dat ze zich niet ontwikkelden. Zo is het ook met de mens, met jou en mij. We zijn allemaal uniek en gedijen en groeien onder andere omstandigheden, daarin ligt onze kracht én schoonheid.

De een heeft veel verschillende indrukken nodig om levenslessen te leren, een ander heeft er misschien minder nodig en beleeft ze intenser. Het is geen kwestie van beter of slechter. Zo ontdekt de een veel over zichzelf in meerdere liefdesrelaties, terwijl een ander zijn (levens)lessen haalt uit een langdurige relatie met dezelfde partner. Weer iemand anders blijft misschien liever alleen en ontwikkelt zich juist op die manier het beste. We kunnen allemaal waardevolle lessen leren over onszelf en het leven, ieder op onze eigen manier en in ons eigen tempo.

Vertragen en achteroverleunen

Op het moment dat je vertraagt om bij jezelf stil te staan, geef je jezelf de tijd om te ontdekken wat jou werkelijk beweegt van binnenuit. In de hectiek van het leven willen we dat nog weleens vergeten. Soms ben je op een punt in je leven waar het slim is om even achterover te leunen en te wachten op een golf waarop je lekker kan meerollen. Vanuit een weten “ik ben goed genoeg, ook als ik even minder hard mijn best doe”.

En als die golf dan eenmaal voorbijkomt rollen en je springt erin kan het opeens hard gaan. Of niet, het is allemaal oké als het tempo voor jou goed voelt. Go with the flow…